Assertiviteit en solliciteren Arbodiensten

Drop us a line...

Verstuur bericht

Werkgever moet ook vrijwillig ontslag aangeven

Werkgevers dienen binnenkort ook de vrijwillige ontslagen te melden. Dit lijkt niet vanzelfsprekend en waarschijnlijk zal dit nog al eens vergeten worden. Toch is het slim dit wel te doen, omdat anders het ontslag teruggedraaid kan worden. Verwacht wordt dat er in 2012 weer veel ontslagen gaan vallen, mede door de economische dip. Zo lijkt het erop dat meer dan de helft van de Nederlandse bedrijven zal gaan snijden in zijn personeelsbestand. De maatregel dat ook vrijwillige ontslagen bij bijvoorbeeld reorganisaties gaat in vanaf maart.

Op dit moment dienen voorgenomen ontslagen gemeld te worden als er meer dan twintig medewerkers in hetzelfde werkgebied ontslagen worden. Dit wordt dan doorgegeven aan de UWV of de kantonrechter. Ook dient het gemeld te worden bij de vakbonden en de ondernemersraad. Daarbij geldt een wachttijd van een maand. Vrijwillig ontslag telt hierbij nog niet mee, dit is juist wat er gaat veranderen. Ook de vrijwillige ontslagen gaan meetellen voor het aantal van twintig.

Indien er sprake is van gedwongen ontslag is het mogelijk dat de ex-werknemer een compensatie krijgt in de vorm van een ontslagvergoeding danwel een gouden handdruk. Dit is alleen geldig als er sprake is van een niet-vrijwillig ontslag buiten schuld. Natuurlijk dient de financiële situatie in het bedrijf dit toe te laten. Als er sprake is van een ontslagvergoeding is het bijvoorbeeld mogelijk voor de ex-werknemer om een stamrecht BV op te richten. Een goed advies in ieder geval om mee te geven.

Gerelateerde berichten
  • Alles
  • Op auteur
  • Op categorie
  • Op tag