image Een jaarrekening wat is dat? image Tips om je financiële carrière te starten

Drop us a line...

Verstuur bericht

Tips voor het inboeken van je reiskosten

Als je veel op weg gaat naar klanten kom je het principe reiskosten tegen die je moet gaan inboeken. Het is al niet voor iedereen het leukste klusje, boekhouden. Daarbij is het inboeken van reiskosten meestal nog een ergere hersenbreker, maar hoe boek je die reiskosten in? Reiskosten binnen je administratie moet je het liefst zo simpel mogelijk houden. Mocht je er niet aan uitkomen na deze tips kunt je hulp vragen aan een boekhouder in Etten-Leur.

Kan je reiskosten aftrekken van je winst?

Dat mag zeker, reiskosten staan namelijk onder bedrijfskosten. Doordat dat zo is mag je deze aftrekken van je winst. Wanneer je met de auto reist, dan is het tarief € 0,19 per kilometer. Dit geldt niet voor de mensen die een auto van de zaak hebben. Wanneer je via het openbaar vervoer reist, dan moet er eerst 6% btw afgetrokken worden. De overige kosten daarvan moet je als zakelijke reiskosten in boeken.

Hoe boek je de kosten in nadat ze gedeclareerd zijn?

Wanneer je reiskosten gaat inboeken dan zet je ze neer in een aparte post binnen de boekhouding. De kosten die je hebt doorberekend met de opdrachtgevers tellen wel mee als omzet. Let erop dat je dit dan ook met BTW berekend als je btw plichtig bent. Er is een mogelijkheid dat de vergoedingen hoger zijn dan de daadwerkelijke kosten die uitbetaald zijn. Wanneer dit van toepassing is moet het verschil van de vergoeding en de kosten opgeteld worden bij je omzet. 

Hoe betaal je de OV-chipkaart kosten

Ov-chipkaarten zijn niet makkelijk in de administratie vast te leggen. Dit komt omdat je met een vast bedrag de ov-chipkaart iedere keer oplaadt en niet het verschil kan zien wat voor reis het voor is. Er is sinds kort iets nieuws in Nederland de NS-Business Card. Deze business card is speciaal gemaakt voor zakelijke reizen waar vergoeding overheen gaat. De

voordelen hiervan zijn; je krijgt iedere maand een factuur die precies laat zien hoe en wat voor reizen er met de pas zijn gemaakt, in het overzicht staat ook duidelijk wat de kosten per rit zijn geweest en of het een zakelijke of privé rit was. En als laatste je hoeft geen losse bonnetjes of kaartjes of iets te bewaren het is allemaal online weergeven in één grote factuur.

 

 

Gerelateerde berichten
  • Alles
  • Op auteur
  • Op categorie