image De discipline credit management image Veranderingen doorvoeren in een organisatie

Drop us a line...

Verstuur bericht

Een warmer kantoor? Gebruik sfeerverlichting

Het is altijd te koud op kantoor. Of juist te warm. Dan kun je natuurlijk de verwarming hoger of lager zetten, maar je kunt ook de verlichting aanpassen.

Vrouwen zitten vaker te rillen op kantoor terwijl mannen de temperatuur op kantoor wel aangenaam vinden. Dat komt doordat de werktemperatuur is afgestemd op het lichaam van de gemiddelde man. Vrouwen hebben vaak een tragere stofwisseling dan mannen, waardoor ze het sneller koud hebben en de voorkeur geven aan warmere ruimtes.

Koukleumen

Als je de thermostaat omhoog draait wordt de kantoorruimte dan wel een stuk aangenamer voor vrouwen; voor mannen kan het dan juist weer te warm worden. De oplossing zit in het ophangen van lampen met aangenaam licht. Gezondheidswetenschapper Marije te Kulve promoveerde onlangs op dit onderwerp aan de Universiteit Maastricht.

Uit haar onderzoek blijkt dat de kleur en felheid van de verlichting een ruimte kouder of warmer kan laten aanvoelen dan dat deze in werkelijkheid is.

Kelvin

De kleurtemperatuur bepaalt of we licht als koud of warm ervaren. Deze kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in graden Kelvin (K). Hoe hoger de kleurtemperatuur, hoe koeler het licht. Warm licht, bijvoorbeeld het licht van een kaarsvlam, heeft een kleurtemperatuur van 1200K. Koud licht, de kleurtemperatuur van daglicht, heeft een kleurtemperatuur van 5600K.

Voor iedereen anders

Snel al die koude kantoor lampen vervangen door gezellige sfeerverlichting, zou je zeggen, maar zo simpel is het helaas niet. De ervaring van wat aangenaam is en wat niet, verschilt namelijk per persoon. Wat warm is voor de een, is koud voor de ander. Ook de ervaring van lichtintensiteit verschilt per persoon. Waar dat precies aan ligt is nog niet bekend. Het geslacht zou van invloed kunnen zijn maar ook de culturele achtergrond van mensen zou een rol kunnen spelen. Mensen in landen met een tropisch klimaat gebruiken vaak koude verlichting, terwijl mensen in landen met een gematigd klimaat, zoals in Nederland, vaker  gebruik maken van warme verlichting.

De oplossing

Met al die verschillen lijkt het wel heel moeilijk, zo niet onmogelijk, om tot een bevredigend compromis te komen. In het slimste kantoorgebouw van Nederland, The Edge in Amsterdam, is het gelukt om voor iedereen de lichttemperatuur te verbeteren. Met behulp van een app kunnen de werknemers het licht en klimaat van hun individuele werkplek regelen. Door slim gebruik te maken van licht en kleur kan de airco of verwarming omlaag. Goed voor het milieu en de kosten!

Kantoorinrichting

Tijd dus om eens een kritische blik te werpen op het kantoor. Hoewel het misschien een inverstering is om allerlei aanpassingen te doen aan de kantoorruimtes, krijg je er ook een hoop voor terug. Werknemers die zich aangenaam voelen op kantoor, zijn immers productiever en minder vaak ziek. Het licht, de sfeer en de inrichting spelen hierbij een grote rol. Veel planten, aangenaam licht en mooie, ergonomisch design kantoormeubilair maken het kantoor tot een plek waar medewerkers graag naartoe gaan om lekker te werken.

Gerelateerde berichten
  • Alles
  • Op auteur
  • Op categorie