image Een zakelijke uitstraling, met deze 5 tips: image Drie tips om je bedrijf te verduurzamen

Drop us a line...

Verstuur bericht

5 tips om burn-outs bij werknemers te voorkomen

Paniekaanvallen, vermoeidheid, niet meer naar je werk kunnen gaan: dit zijn typische symptomen van een burn-out. Als werkgever heb je hier veel mee te maken, aangezien zo’n één op de zes werknemers last heeft van een vorm van burn-outklachten. Hoe voorkom je dat dit jouw werknemers gebeurt?

Blijf praten met het team

Als leidinggevende of werkgever is het wenselijk om goed in te inventariseren wat de wensen van je werknemers zijn. Waar lopen zij tegenaan? Is er een algemeen probleem? Krijgt één werknemer alle taken op zijn of haar bord? Blijf daarom praten. Dit kun je doen door alle collega’s van de afdeling samen te brengen en hen uit te nodigen om eerlijk te zijn. Het is ook essentieel om individueel het gesprek aan te gaan.

Een signalerende functie

Als het gesprek eenmaal is aangegaan, is het aan jou (de leidinggevende) de taak om de juiste signalen te spotten. Is een werknemer vaak ziek? Komt diegene gestrest over? Wees dan waakzaam. Dergelijke gedragingen kunnen een gevolg zijn van stressklachten. Observeer en grijp in. Vraag wat je voor de werknemer kan betekenen en hoe jij zijn of haar werkdag beter zou kunnen laten verlopen.

Hulp zoeken is niet erg

Benadruk in de teamgesprekken en individuele besprekingen dat het geen schande is om hulp te zoeken. Er bestaan vele vormen van burn-out begeleiding. Wellicht dat mindfulness of een gesprek met de huisarts ook al kan helpen om de ergste schade te beperken. Je kunt er als werkgever ook over nadenken om een specialist uit te nodigen zodat alle werknemers voorgelicht zijn over de symptomen. Zo kunnen zij zelf ook waakzaam zijn.

Overwerken? Stuur je werknemers naar huis

Als je opmerkt dat werknemers lang blijven hangen op het werk en ondergedompeld worden in het werk, dan kun je ze simpelweg naar huis sturen na een lange werkdag. Om zes uur is de dag op kantoor voorbij. Het is belangrijk om de balans tussen vrije tijd en werktijd evenwichtig te houden. Zo kunnen werknemers ontspannen en zijn zij bovendien productiever als ze weer terug naar kantoor komen.

Het pauzeloopje

Stimuleer je werknemers om tijdens de lunchpauze een eindje te gaan lopen. Even buiten de werkwereld stappen kan heel effectief zijn en verlichting brengen. Daarnaast is bewegen gezond, maar het voornaamste argument voor wandelen is toch wel het feit dat zij even buiten de werkwereld verkeren.

Gerelateerde berichten
  • Alles
  • Op auteur
  • Op categorie