image De meest voorkomende oorzaken van verzuim image Zo wordt jij een slimme ondernemer

Drop us a line...

Verstuur bericht

De reden waarom iedere ondernemer zou moeten beleggen voor zijn of haar pensioen

Als ondernemer is het belangrijk om ook na jouw werkzame leven financieel onafhankelijk te kunnen zijn. Het is daarom van belang om tijdig te starten met het opbouwen van jouw pensioen. In tegenstelling tot werknemers in loondienst, ben je als ondernemer zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van jouw pensioen. Je kunt je dus wel voorstellen dat het noodzakelijk is hier niet te lang mee te wachten. Zo kun je ervoor kiezen om keurig iedere maand geld opzij te leggen voor later, maar behoort zakelijk beleggen met Evi ook tot de mogelijkheden. Om je een idee te geven waarom ook jij zou moeten beginnen met beleggen om je pensioenpotje te kunnen vullen, hebben we een aantal redenen in dit artikel voor je op een rijtje gezet.

Hoe sta je er nu financieel voor?

Een eerste stap in het opbouwen van jouw pensioen als ondernemer is het in kaart brengen van jouw huidige financiële situatie. Dit kun je doen door een financieel plan op te stellen waarin je onder meer jouw inkomsten, uitgaven en vermogen in kaart brengt. Op basis hiervan kun je bepalen welke mogelijkheden er zijn om extra pensioen op te bouwen. Eén van de mogelijkheden om extra pensioen op te bouwen als ondernemer is het gebruikmaken van de fiscale mogelijkheden die er zijn. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de fiscale aftrekbaarheid van lijfrentepremies. Ook kun je kiezen voor banksparen of een pensioenverzekering. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met de kosten en risico’s die hieraan verbonden zijn.

Beleggen in vastgoed

Een andere mogelijkheid om extra pensioen op te bouwen als ondernemer is door te investeren in vastgoed. Dit kan bijvoorbeeld door het aankopen van een woning die je verhuurt of door het investeren in vastgoedfondsen. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met de kosten en risico’s die hieraan verbonden zijn. Als ondernemer is het ook belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden om jouw onderneming te verkopen. Dit kan bijvoorbeeld door het verkopen van jouw aandelen of door het verkopen van jouw onderneming als geheel. Door op tijd te beginnen met het voorbereiden van de verkoop van jouw onderneming, kun je ervoor zorgen dat je een goede prijs ontvangt en daarmee extra pensioen opbouwt.

Begin op tijd

Het opbouwen van een goed pensioen als ondernemer vergt dus de nodige planning en aandacht. Het is belangrijk om tijdig te beginnen met het opbouwen van jouw pensioen en hierbij gebruik te maken van de fiscale mogelijkheden die er zijn. Ook het investeren in vastgoed en het voorbereiden van de verkoop van jouw onderneming kunnen bijdragen aan het opbouwen van extra pensioen. Door hier tijdig mee te beginnen en advies in te winnen bij een financieel adviseur, kun je ervoor zorgen dat je ook na jouw werkzame leven financieel onafhankelijk blijft en kunt genieten van het geld waar je al die jaren keihard voor hebt gewerkt. Je zit er natuurlijk niet op te wachten dat je straks iedere euro die je hebt, daadwerkelijk moet omdraaien.

Gerelateerde berichten
  • Alles
  • Op auteur
  • Op categorie