image Werken in de cloud image In 4 stappen naar een aantrekkelijke etalage

Drop us a line...

Verstuur bericht

Nieuwe regelgeving over werken met een rolstelling

Rolstelling en opbouw

Sinds januari 2018 is er nieuwe regelgeving van kracht omtrent het werken met een rolstelling. De regelgeving is overigens ook van toepassing op rolsteigers aangeschaft voor 2018. Het gaat hierbij voornamelijk om de opbouw van de steiger. Alvorens u het werkplatform installeert dient u eerst rondom een railing te plaatsen op heuphoogte. Deze maatregel is ter bevordering van de veiligheid.

Kruislingse en horizontale schoren

Steigers met kruislingse of horizontale schoren kunnen gebruik maken van voorloopleuningen. Een rolstelling heeft genoeg aan twee voorloopleuningen. Bij een maximale ruimte van 15cm op de rolstelling is één voorloopleuning voldoende op voorwaarde dat de steiger tegen de gevel voor de gevelrenovatie wordt geplaatst. Een rolstelling met kruislingse en horizontale schoren is aan te passen met een conversiekit. Voldoet de rolstelling niet aan de eisen van de arbeidsinspectie kunt u rekenen op een forse boete en staking van de werkzaamheden.

Overige veiligheidsregels

  • Bij buitengebruik van een rolsteiger met een vloerhoogte van 8m is verankering verplicht.
  • Bij binnengebruik van een rolsteiger met een vloerhoogte van 12m is verankering verplicht.
  • De ruimte tussen vloeren dient minimaal 2m te zijn.
  • Een werkplatform is rondom beveiligd met een kantplank en een leuning op knie- en heuphoogte.
  • Rolsteigers hoger dan 2,5 meter worden ten alle tijden opgebouwd door 2 personen.
  • Rolsteigers worden jaarlijks geïnspecteerd door een deskundige.

Rolstelling kopen?

Bent u van plan een rolstelling te kopen? U kunt het beste een rolstelling kopen die voldoet aan de strenge wettelijke eisen. Laat u niet verleiden tot het kopen van een goedkope, maar onveilige rolstelling. Jaarlijks gebeuren er meer dan 30 ongelukken door verkeerd of onveilig gebruik van een rolsteiger. De aanpassingen die u zou moeten maken aan een oudere ‘goedkope’ rolsteiger zal u uiteindelijk meer geld gaan kosten dan de aanschaf van een nieuwe rolstelling die aan alle eisen voldoet. De voorloopleuningen installeren op een verouderde rolsteiger neemt veel tijd in beslag. Voorkom ongelukken en neem de nieuwe veiligheidsregels in acht als u werkt op een rolstelling. Bent u particulier? Laat u dan altijd vooraf adviseren door de specialist in steigerbouw producten.

Gerelateerde berichten
  • Alles
  • Op auteur
  • Op categorie