image De mogelijkheden van LED verlichting image Chocolade… letterlijk het ultieme relatiegeschenk

Drop us a line...

Verstuur bericht

Oplossingen voor openstaande facturen

Als ondernemer stuur je voor je geleverde producten of diensten een factuur uit naar je klanten. Het is altijd fijn als klanten dan netjes voor het einde van de betaaltermijn betalen. Maar er zijn altijd hardleerse klanten die de betaaltermijn overschrijden of zelfs helemaal niet betalen. Wanneer dit voorkomt bij veel klanten, dan kun je een probleem krijgen met je liquiditeit. Immers jij moet zelf ook je openstaande facturen betalen. Je zult dus actie moeten ondernemen om je facturen betaald te krijgen. Er zijn verschillende oplossingen om je facturen betaald te krijgen, zowel met zachte hand als met hardere hand.

Zelf aanmaningen sturen

Wanneer de betaaltermijn van een factuur is verlopen, dan kun je zelf een betalingsherinnering naar de debiteur sturen. Een betalingsherinnering is een wat vriendelijke brief die op een nog wat minder dwingende toon, de debiteur vraagt om het openstaande bedrag over te maken. Begin nooit met een dreigende brief, want je moet ook aan de relatie met je klant denken. Als de klant daar niet op reageert, kun je een 1e aanmaning sturen en vervolgens nog eens een 2e aanmaning. De toon in de aanmaningen wordt wel wat dwingender en uiteindelijk kun je dreigen om de vordering over te geven aan een incassobureau.

Incassobureau

Als de klant niet reageert op je aanmaningen, dan kan het verstandig zijn om een incassoproces bij een incassobureau te starten. Houd er wel rekening mee dat een incassobureau wettelijk gezien niet veel meer kan dan wat jij ook gedaan hebt: aanmaningen versturen. Het is alleen zo, dat als mensen een brief van een incassobureau ontvangen, vaak schrikken. Dikwijls is het nog niet eens zo dat de toon in de brief van het incassobureau debiteuren aanspoort tot betaling, maar het feit dat het een brief van een incassobureau is. Je betaald voor het incassoproces wel een vergoeding aan het incassobureau, dus je moet zelf inschatten of het openstaande bedrag de moeite waard is en ook of er een reële kans is dat de debiteur betaald. Als de klant betaald, dan moet hij namelijk ook een gedeelte van de incassokosten betalen.

Deurwaarder

Als ook het incassoproces op niets is uitgelopen, dan rest er nog maar één dwingende maatregel om de klant tot betaling te dwingen en dat is de openstaande factuur overdragen aan een deurwaarder. Een gerechtsdeurwaarder heeft wettelijk meer mogelijkheden om wanbetalers aan te pakken. Wel moet ook de deurwaarder toestemming hebben van de rechter. Als de rechter toestemming geeft, dan heeft de deurwaarder het recht om beslag te leggen op de bezittingen van de wanbetaler. Ook mag de deurwaarder beslag leggen op de bankrekeningen en eventueel beslag leggen op een gedeelte van het loon of de uitkering. De deurwaarderskosten kunnen hoog oplopen. Bedenk dus ook nu weer of het bedrag aan openstaande posten dit de moeite waard maakt. Ook als je voordien al weet dat de kant op betaling vrijwel nihil is, dan zul je als ondernemer alle deurwaarderskosten op je moeten nemen. In dergelijke gevallen kun je beter de keuze maken om niet naar een deurwaarder te stappen en het openstaande bedrag als een dubieuze debiteur afboeken.

 

Gerelateerde berichten
  • Alles
  • Op auteur
  • Op categorie