Inzage administratie Staatsloterij Nederlanders niet voorbereid op ontslag

Drop us a line...

Verstuur bericht

Overheidstekort onder de 3 procent

Het overheidstekort is dit jaar weer berekend door het CBS. Het blijkt dat het overheidstekort lager is dan voorgaande jaren en Nederland weer onder de Europese norm zit van 3%. Dat terwijl Nederland uitstel heeft gekregen om in 2014 onder deze norm te zitten. Het uitstellen was dus waarschijnlijk niet nodig geweest.

Rutte zegt dat het lagere overheidstekort geen meevaller is voor het kabinet. Rutte zegt ook dat de berekening van het CBS boekhoudkundig is maar de rekening van SNS Reaal iets anders laat zien. Het CBS heeft bij de berekening de uitgave van het kabinet om SNS Reaal te redden meegenomen als een investering en niet als kosten. Dit is als een investering opgenomen omdat het extra waarde is en er ook rendement op gaat komen. Hierdoor is het overheidstekort onder de grens van 3% gekomen.

Maar dit betekent niet dat er niet meer bezuinigd hoeft te worden. De verwachting is dat er 6 miljard bezuinigd moet worden om volgend jaar het overheidstekort weer onder de 3% te krijgen. Het is ook nog de vraag of Eurostat het eens is met de berekening van het CBS.

Gerelateerde berichten
  • Alles
  • Op auteur
  • Op categorie