Voordelen van advies bij bedrijfsverzekeringen image Vormen van online marketing

Drop us a line...

Verstuur bericht

Tijd goed besteden tijdens WW

Wanneer je gebruik maakt van een WW uitkering heb je een sollicitatieplicht, maar helaas is het niet voor iedereen zo gemakkelijk om een baan te vinden. Een baan opzich kan soms al lastig zijn, laat staan een passende baan.

Zorg er daarom voor dat je je tijd goed besteeds tijdens het recht op je uitkering. Je kunt bijvoorbeeld een cursus volgen via Fabius Opleidingen, je netwerk verbreden door naar netwerkborrels te gaan of een eigen bedrijf opstarten. In dit artikel lees je meer over het opstarten van je eigen bedrijfje tijdens je WW periode.

Mag je een eigen bedrijf beginnen tijdens je WW uitkering?

Ja, dit mag. Wil je met behoud van je uitkering een bedrijf opstarten, zorg dan dat je vooraf toestemming krijgt van het UWV. Je kunt via de werkmap melden dat je een eigen onderneming wilt beginnen, naar aanleiding hiervan word je uitgenodigd voor een voorlichtingsbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst krijg je alle informatie over het starten van een eigen onderneming. Je kunt zelf een afspraak maken met een adviseur of coach om je te helpen bij het opzetten van een ondernemingsplan. De adviseur vanuit het UWV beoordeelt of je ondernemingsplan of idee kans van slagen heeft.

Wat zijn de gevolgen voor mijn WW uitkering?

Om te beginnen is het belangrijk om toestemming van het UWV te hebben, voordat je een eigen onderneming op gaat zetten. Daarna zijn er 3 mogelijkheden om als zzp’er te beginnen, ze hebben alledrie een andere invloed op je uitkering:

  • De startperiode, tijdens de startperiode behoud je een deel van je uitkering, je krijgt dan 29% minder dan de WW uitkering. Deze startperiode mag 26 weken duren, tijdens deze 26 weken vervalt je sollicitatieplicht.
  • De urenkorting, bij deze vorm worden alle uren die je aan je onderneming besteedt gekort op je maandelijkse WW uitkering.
  • De uitkering stopt geheel, je meldt dan vooraf dat je je volledig op je bedrijf gaat storten. Je hoeft dan uiteraard ook niet meer te solliciteren.
  • Voor meer informatie kun je terecht op de website van het UWV.

Wanneer kom je in aanmerking voor een startperiode?

Wil je in aanmerking komen voor de startperiode? Dan moet je toestemming hebben van het UWV om een eigen onderneming te starten. Je mag pas starten met het eigen bedrijf nadat de WW periode ingegaan is, je hebt maximaal 1 keer recht op een startperiode en tijdens deze periode mag je geen opdrachten van je laatste werkgever aannemen.

Wanneer kom je in aanmerking voor de urenkorting?

Wil je voor jezelf beginnen met een urenkorting? Dan heb je geen toestemming nodig van het UWV. Je geeft dan het aantal uren dat je als zelfstandige werkzaam bent door aan het UWV. De gewerkte uren worden dan in mindering gebracht op de uitkering. De uren die je niet aan je bedrijf besteedt moet je gebruiken om actief te solliciteren.

Gerelateerde berichten
  • Alles
  • Op auteur
  • Op categorie
  • Op tag