image Wat is een zorgfiets? image Getinte ramen nemen in Nederland: wat zijn de mogelijkheden?

Drop us a line...

Verstuur bericht

3 tips om de productiviteit op de werkvloer te verhogen

Merk jij regelmatig dat de rek er een beetje uit is op de werkvloer? Hoewel werknemers erg enthousiast beginnen, lijkt dat enthousiasme al na een uur of twee te zijn weggeëbd. Het gevolg? Er wordt veel minder op een dag gedaan dan mogelijk is. Misschien worden zelfs belangrijke deadlines hierdoor niet gehaald of heb je meer personeel nodig, terwijl je dit ook met minder zou moeten kunnen.

Herken je dit? En merk je misschien zelf ook dat jouw productiviteit regelmatig ondermaats is? Dan wordt het tijd om hier verandering in te brengen. Meer productiviteit op de werkvloer levert immers enorm veel op voor het bedrijf. Het werk wordt sneller en beter uitgevoerd, er heerst een positieve sfeer en je hebt minder personeel nodig om hetzelfde werk te kunnen doen.

Maar hoe zorg je ervoor dat de productiviteit gedurende de hele dag hoog blijft? Zowel voor je werknemers als voor jouzelf? Hieronder volgen drie eenvoudige tips om de productiviteit op de werkvloer te verhogen.

Meer natuurlijk daglicht

Het is een feit dat mensen productiever zijn als ze in een verlichte omgeving werken. Ze zijn met name gebaat bij natuurlijk daglicht. Dit stamt natuurlijk nog af van het begin van de mens. De eerste mensen leefden immers niet op de klok. Ze gingen af op hun biologische wekker. Deze was geheel afgestemd op het licht buiten. Zodra het donker wordt, maakt het lichaam meer slaaphormonen aan en komt het in ruststand. Als het licht is, is het tijd om aan de slag te gaan. Zo werkt ons lichaam nog steeds.

Daarom is het belangrijk om meer natuurlijk daglicht naar binnen te halen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het plaatsen van een lichtkoepel of kiezen voor een lichtstraat inclusief montage. Een lichtstraat is een lange frame met meerdere grote raampartijen. Hiermee creëer je eenvoudig meer licht in de ruimte. Groot voordeel is dat je hiermee zelfs zoveel licht naar binnen haalt, dat je veel minder kunstmatig licht hoeft te gebruiken. Dit levert dus ook nog eens een fikse besparing op.

Laat je een polycarbonaat lichtstraat plaatsen? Laat dit dan altijd door een vakkundig team. Zo weet je zeker dat deze op de juiste manier wordt geplaatst en heb je er meer plezier van.

Kies het juiste moment

Niet iedereen is op hetzelfde moment productief. Het is niet voor niets dat de meeste bedrijven tegenwoordig afzien van de zogenaamde 9 tot 5 mentaliteit, De één werkt sneller in de vroege ochtend, terwijl de ander juist niet te stoppen is in de avond. Daarom is flexibiliteit als werkgever erg belangrijk. Als je jouw werknemers de keuze kunt geven om zelf hun uren in te delen, kunnen zij gemakkelijker van hun eigen piekmoment profiteren.

Extra beweging inlassen

Zeker bij een zittend beroep is het van belang dat er ook extra momenten van beweging worden ingelast. Misschien herken je dat zelf ook wel. Als je een heel weekend alleen maar op de bank gehangen hebt, dan is de kans groot dat je je alleen nog maar lustelozer gaat voelen. Je hebt nergens zin in. Ga je echter lekker naar buiten? Dan voel je je na terugkomst veel fitter en heb je zin om dingen aan te pakken. De hersenen lijken in ruststand te komen als je te weinig beweegt. Probeer er daarom op te letten dat er gedurende de werkdag voldoende tijd is om even te bewegen. Maak bijvoorbeeld met alle medewerkers een wandeling tijdens de pauzes en investeer in een zit/sta bureau.

Gerelateerde berichten
  • Alles
  • Op auteur
  • Op categorie