image 3 tips om de productiviteit op de werkvloer te verhogen image Verschillende stijlen en ontwerpen van glazen schuifwanden

Drop us a line...

Verstuur bericht

Getinte ramen nemen in Nederland: wat zijn de mogelijkheden?

In Nederland zijn de regels omtrent getinte ramen op voertuigen strikt gereguleerd. Deze regelgeving is ontworpen om de veiligheid op de weg te waarborgen, de zichtbaarheid te behouden en de handhaving te vergemakkelijken. Wil je dus je autoruiten laten tinten door Signwrap? Lees dan eerst dit artikel over enkele regels en voorschriften met betrekking tot getinte ramen in Nederland.

Lichtdoorlatendheid

De belangrijkste regel met betrekking tot getinte ramen is de lichtdoorlatendheid, ook wel bekend als de lichttransmissie. Volgens de Nederlandse wet moet de voorruit een lichtdoorlatendheid hebben van minimaal 75%. Dit betekent dat minstens 75% van het invallende licht de voorruit moet kunnen passeren. Voor de zijruiten aan de voorkant geldt een minimum lichtdoorlatendheid van 70%.

Toegestane tint

Naast de lichtdoorlatendheid zijn er ook regels met betrekking tot de toegestane tint van getinte ramen. Voor de voorruit en de zijruiten aan de voorkant geldt dat er geen enkele vorm van tint is toegestaan. Dit betekent dat deze ramen volledig helder en transparant moeten zijn. Voor de zijruiten aan de achterkant en de achterruit zijn er minder strikte regels. Hier is enige vorm van tint toegestaan, zolang de lichtdoorlatendheid nog steeds voldoet aan de minimumeisen.

Kentekenplaat

Een ander belangrijk aspect bij getinte ramen is de zichtbaarheid van het kenteken. Volgens de wet moet het kenteken altijd goed zichtbaar zijn, zowel overdag als ‘s nachts. Dit betekent dat er geen enkele vorm van tint of folie op de kentekenplaat mag worden aangebracht die de leesbaarheid ervan belemmert.

Keuringsproces

Bij het keuren van voertuigen worden de regels omtrent getinte ramen gecontroleerd. Tijdens de APK-keuring (Algemene Periodieke Keuring) worden de lichtdoorlatendheid en de toegestane tint van de ramen gecontroleerd. Als een voertuig niet voldoet aan de regels, kan het worden afgekeurd. Dit betekent dat de eigenaar van het voertuig de nodige aanpassingen moet doen om aan de voorschriften te voldoen voordat het weer op de weg mag worden gebruikt.

Gerelateerde berichten
  • Alles
  • Op auteur
  • Op categorie