image Een opleiding tot stukadoor: dit moet je weten image Shortlease is enorm populair

Drop us a line...

Verstuur bericht

De verschillende soorten gehoorbescherming 

Het dragen van gehoorbescherming op de werkvloer dient er voor te zorgen dat gehoorbeschadiging kan worden voorkomen. Het tracht dit te doen door het dempen van het geluid tot onder de grens van 80 decibel. Dit gezegd zijnde is het ook van belang dat de gehoorbescherming niet over een te groot dempend karakter beschikt. Het spreekt immers voor zich dat bepaalde omgevingsgeluiden wel nog steeds waarneembaar dienen te zijn. Wat bijvoorbeeld te denken van alarmsignalen die een bepaald gevaar aangeven? Bovendien spreekt het voor zich dat gehoorbescherming het nog steeds voor werknemers mogelijk moet maken om met elkaar te kunnen communiceren. Wil jij graag meer te weten komen over gehoorbescherming? Raadpleeg dan snel even de onderstaande informatie!

Welke soorten gehoorbescherming bestaan er?

Door de jaren heen zijn er verschillende vormen van gehoorbescherming op de markt gelanceerd. Het type gehoorbescherming waar jij uiteindelijk gebruik van zal maken is afhankelijk van verschillende factoren, namelijk:

  1. Het budget dat je voor handen hebt; 
  2. De situatie waarin de gehoorbescherming zal worden gebruikt; 
  3. Of je wenst te kiezen voor maatwerk of universele gehoorbescherming; 

Door een antwoord te geven op bovenstaande vragen zal je meteen kunnen vaststellen dat er bepaalde vormen van gehoorbescherming worden uitgesloten. Om er zeker van te zijn dat je uiteindelijk de juiste keuze maakt zetten we de verschillende opties nog even op een rijtje.

Otoplastieken

Vandaag de dag wordt er veelal sterk geadviseerd om gebruik te maken van zogenaamde otoplastieken. Het betreft hier oordoppen welke op maat zijn gemaakt en een bescherming kunnen bieden oplopend tot wel 30dB(A). Otoplastieken staan er omwille van hun maatwerk karakter om bekend zeer comfortabel te zijn om te dragen. Bovendien zijn ze voor een groot aantal verschillende situaties geschikt. Otoplastieken kunnen in de praktijk worden voorzien van een filter waardoor ze uitsluitend bepaalde, specifieke frequenties dempen en andere niet. Dit zorgt er voor dat met name alarmsignalen nog steeds perfect hoorbaar blijven. Bovendien blijft ook communicatie op de werkvloer op deze manier perfect mogelijk.

Oorkappen

Oorkappen worden op dezelfde manier gedragen als koptelefoons. Deze kunnen er voor zorgen dat het geluid wordt gedempt tot 30 dB(A). Dit uiteraard op voorwaarde dat de oren goed worden omsloten. Het gebruik van oorkappen wordt aangeraden in situaties waarin de 80 dB(A) eerder bij uitzondering wordt overschreden. Oorkappen mogen dan wel eenvoudig op en af te zetten zijn, ze kunnen al snel warm en zweterig aanvoelen. Dit zorgt er voor dat ze op vlak van draagcomfort (sterk) moeten onder doen voor otoplastieken gehoorbescherming.

Universele oordoppen met filter

In een discotheek of tijdens een luidruchtig concert kan er gebruik worden gemaakt van universele oordoppen met filter. Deze zitten prettig in de oren en ze zijn nauwelijks zichtbaar. Bovendien zorgen ze er wel voor dat de muziek uiteraard nog prima hoorbaar is. De universele oordoppen met filter kunnen eveneens worden aangekocht om te dragen tijdens het uitvoeren van je professionele werkzaamheden. Let wel, het is belangrijk om in dit geval goed te controleren welke filter nu precies is aangewezen voor het werk dat je doet.

Schuimdoppen

Tot slot zijn er ook nog de schuimdoppen welke dienst kunnen doen als gehoorbescherming. Het is echter zo dat van schuimdoppen bekend is dat ze vaak niet goed in het hoorkanaal ingebracht worden. Op deze manier kan er een onvoldoende demping ontstaan waardoor er alsnog gehoorschade kan optreden. Schuimdoppen worden dan ook in de praktijk uitsluitend aangeraden als soort van noodoplossing of indien je er slechts sporadisch gebruik van maakt. Word je elke dag geconfronteerd met hard geluid? Dan is dit type van gehoorbescherming eigenlijk niet interessant om gebruik van te maken. Voor informatie over gehoorbescherming en otoplastiek kun je dag én nacht terecht op Audinc.nl.

Gerelateerde berichten
  • Alles
  • Op auteur
  • Op categorie