image Huis of appartement kopen? image Waarom zou je een accountant of boekhouder inschakelen?

Drop us a line...

Verstuur bericht

Hoe maak je een slapende VvE actief?

Wanneer je het appartement van je dromen hebt gevonden, is het slim om te kijken hoe actief de VvE van het complex is. Een slapende VvE kan voor problemen zorgen bij het aanvragen van een hypotheek, omdat er geen inzicht is in de kosten waar jij mee te maken gaat krijgen. Om ervoor te zorgen dat de financiering van het appartement geregeld kan worden, moet de VvE actief zijn. In dit artikel vertellen we hoe jij een slapende VvE wakker kunt maken.

Wat is een VvE?

Een VvE is een Vereniging van Eigenaren ofwel bewoners die allemaal in hetzelfde gebouw wonen. Een appartementencomplex heeft gemeenschappelijke ruimtes en ook gemeenschappelijke kosten. Wanneer jij een appartement koopt, koop je een stukje van dit gebouw en ben je ook verantwoordelijk voor de gemeenschappelijk ruimtes. Iedereen die in het appartementencomplex woont, zal bijvoorbeeld mee moeten betalen wanneer de lift stuk gaat. Vaak wordt het door een VvE zo geregeld dat iedere bewoner een vast bedrag per maand overschrijft naar de VvE beheerder. Wanneer er gemeenschappelijke kosten gemaakt moeten worden, haalt de VvE beheerder dit uit het opgebouwde potje. Zo komen bewoners nooit voor vervelende, onverwachte kosten te staan.

Wat is een slapende VvE?

Wanneer er sprake is van een slapende VvE vindt er geen overleg plaats tussen de bewoners van een complex. Er is ook geen potje opgebouwd omdat er geen maandelijks bedrag overgemaakt wordt. Daarnaast is er bij een slapende VvE ook geen begroting of onderhoudsplan opgesteld. Wanneer er ineens een reparatie moet worden uitgevoerd, kan de rekening hoog oplopen. Dit wil jij als bewoner natuurlijk voorkomen, daarom is het slim om de VvE actief te maken.

Zo maak je een slapende VvE wakker

Allereerst moet je zoveel mogelijk informatie bij elkaar verzamelen over het complex en de VvE. Denk hierbij aan de splitsingsakte, het huishoudelijk reglement, een financieel overzicht en de afgesloten contracten als deze aanwezig zijn. Vervolgens ga je een vergadering inplannen met alle bewoners van het complex. Stel een agenda op zodat de belangrijkste punten besproken worden. Er moet een bestuurder komen, de VvE moet ingeschreven worden bij de KvK en er moet een bankrekening geopend worden. Wanneer je weinig zin of tijd hebt om dit zelf allemaal te regelen, kun je ervoor kiezen het VvE beheer uit te besteden. Een VvE beheerder als Centiss weet precies hoe je een VvE actief maakt en neemt de zorgen rondom de VvE graag uit handen.

Gerelateerde berichten
  • Alles
  • Op auteur
  • Op categorie