image Waar let je op bij het evalueren en optimaliseren van je LinkedIn advertenties? image Externe consultants die je als bedrijfsleider kunt inhuren

Drop us a line...

Verstuur bericht

Hoe werkt een subsidie?

Subsidie is een financiële bijdrage van de overheid of van een aan de overheid verbonden organisatie. Subsidie kan verschillende doelen hebben, zoals stimulering van economische activiteiten of het verlenen van steun aan particuliere initiatieven. Subsidieverstrekking gebeurt meestal in de vorm van een subsidietoekenning, maar ook leningen en garanties kunnen onderdeel uitmaken van subsidie. Subsidieaanvragen worden doorgaans ingediend bij een subsidieverstrekker, zoals een ministerie of een regionale ontwikkelingsmaatschappij. Wil je meer weten over subsidies? Lees dan nog even verder!

Voor wie zijn subsidies bedoeld?

De meeste subsidies zijn bedoeld voor het midden- en kleinbedrijf (mkb). Subsidies kunnen worden verstrekt aan bedrijven, maar ook aan particulieren. Subsidies voor het mkb zijn er in verschillende soorten en maten. Sommige subsidies worden verstrekt voor een specifiek doel, zoals investeringen in duurzame technologie of energiebesparing. Zo een subsidie wordt ook wel de EIA genoemd en je kunt in Nederland een EIA aanvragen. Andere subsidies zijn meer algemeen geformuleerd en kunnen worden aangevraagd door iedere onderneming die voldoet aan de voorwaarden. Subsidies worden bijvoorbeeld verstrekt aan bedrijven die willen groeien of innovatieve producten ontwikkelen. In het kader van innovatie en ontwikkeling kun je een subsidie aanvragen, een voorbeeld hiervan is de WBSO subsidie.

Hoe werkt het aanvragen van een subsidie?

Subsidies worden in Nederland verstrekt door verschillende organisaties, zoals het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), de provincie of het waterschap. Subsidies kunnen ook worden verstrekt door gemeenten, maatschappelijke instellingen of het bedrijfsleven zelf. Subsidieaanvragen worden ingediend bij de subsidieverstrekker. Aanvragers moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een subsidie. Subsidies worden meestal verstrekt in de vorm van een subsidietoekenning, maar ook leningen en garanties kunnen onderdeel uitmaken van subsidie. Subsidieverstrekkers beoordelen aanvragen op basis van verschillende criteria, zoals het doel van de aanvraag, de mate waarin het voldoet aan bepaalde voorwaarden en de financiële draagkracht van de aanvrager.

Voorbeelden van subsidies

Subsidies kunnen worden verstrekt voor allerlei verschillende doeleinden. Subsidies kunnen bijvoorbeeld worden aangevraagd om:

  • Te investeren in duurzame energie
  • Het verminderen van CO2-uitstoot
  • Investeringen in innovatieve producten of processen
  • Tegemoet te komen aan sociale doelstellingen
  • Subsidies kunnen ook worden aangevraagd door particulieren, bijvoorbeeld voor het aanleggen van zonnepanelen.

Naast een slim regeling en de eia subsidie, is een MIA aanvragen ook een voorbeeld van subsidie. Dit is de Milieu Investeringsaftrek. Zeer interessant voor ondernemingen in het mkb.

Hoeveel subsidie je kunt krijgen hangt af van verschillende factoren. Zoek altijd goed van tevoren uit of je in aanmerking kunt komen voor een subsidie.

Gerelateerde berichten
  • Alles
  • Op auteur
  • Op categorie