image Wat te doen tijdens je zakenreis? image De waarde van een boekhouder voor zzp’ers

Drop us a line...

Verstuur bericht

Zakelijk leasen van een auto, wat houdt het in?

Indien je veel onderweg bent voor je bedrijf kan het leasen van een auto een echte uitkomst zijn. Je betaald dan een vast maandbedrag en hoeft je verder geen zorgen te maken over onverwachte kosten. Je hebt als het ware een totaalpakket waar onderhoud, reparaties, wegenbelasting, verzekering en brandstof bij inbegrepen zitten. Dit wordt ook wel full operational lease genoemd. Deze leaseconstructie kent enkele voordelen en nadelen. We geven hieronder een kort overzicht.

De pro’s

Het grootste voordeel van zakelijk leasen is toch wel dat je niet voor verassingen komt te staan. Je ontvangt maandelijks één factuur met daarin al kosten en dat is het. Bovendien blijft de leaseauto eigendom van de leasemaatschappij. Dit zorgt ervoor dat de auto niet drukkend is voor jouw balans en de cashflow behouden blijft. Er blijft zo meer geld over om te kunnen investeren in je bedrijf. Tot slot, win je behoorlijk wat tijd door een auto te leasen. Je hebt geen administratieve verantwoordelijkheden, dit neemt de leasemaatschappij van je over en daarmee wordt er tijd bespaart.

De con’s

Toch kent full operational lease ook enkele nadelen. Dat de auto eigendom blijft van de leasemaatschappij brengt naast voordelen ook nadelen met zich mee. Zo moet je van te voren bepalen hoeveel jaar met de auto wilt rijden en mag je auto vaak maar maximaal vijf jaar rijden. De auto dient daarna weer ingeleverd te worden. Mocht je de auto nou liever voor een korte periode rijden of het makkelijker onder het contract uit willen komen? Dan is wellicht shortlease een goed alternatief. Daarnaast moet je van te voren ook inschatten hoeveel kilometers je ongeveer gaat rijden. De kosten voor elke extra gereden kilometer, zijn voor eigen rekening. Tot slot, bouw je bij full operational lease geen persoonlijke schadevrije jaren op. De leasemaatschappij beschouwt de leaserijders als collectief en hierdoor hebben je schadevrije jaren geen invloed op de premie van de verzekering.

Shortlease

Deze leasevorm heeft hetzelfde principe als full operational lease. Dus alle kosten zijn gedekt en je ontvangt alleen een maandelijkse factuur. De looptijd is echter veel korter. De reguliere full operational lease heeft vaak een minimale looptijd van 24 maanden. Met short lease kun je bij sommige leasemaatschappijen al een auto huren vanaf één maand. Je weet als ondernemer niet altijd precies hoe lang je een auto nodig hebt. Je kunt bij shortlease na één maand het contract dagelijks opzeggen. Hierbij geldt wel hoe langer je een auto huurt, hoe goedkoper de maandelijkse prijs. Indien je hem dan toch eerder inlevert, betaal je het tarief dat hoort bij de werkelijk gereden tijd. Geen onverwachte kosten dus.

Gerelateerde berichten
  • Alles
  • Op auteur
  • Op categorie