image Hoe moet je een amerikaan aanspreken? image Wanneer schakel je een advocaat in?

Drop us a line...

Verstuur bericht

Zo kun je het beste computerogen voorkomen!

Heel wat tijd van veel mensen wordt doorgebracht achter de computer, laptop of tablet en met het veelvuldige gebruik van de mobiele telefoon krijgen de ogen maar weinig rust. Vermoeide ogen die droog voelen, ook wel computerogen genoemd, zijn dan ook een veelgehoord probleem.

Ontwikkeling van technologie en het zichtvermogen

In steeds meer toenemende mate is de technologie verbeterd. Het gebruik van computers en mobiele telefonie is dan ook niet meer weg te denken uit de huidige beschaving. Deze constante aanpassing en verbetering heeft uiteraard bijgedragen aan het gemak, waarmee de gemiddelde persoon inmiddels zijn leven leidt. Toch heeft het ook een nadeel en dat is eigenlijk dat mensen zich nagenoeg onafscheidelijk en juist afhankelijk voelen van dergelijke producten. Het mooie is dan wel weer dat ook ons zichtvermogen zich aangepast heeft. Daar waar de ogen echter uitstekend in staat zijn om zich aan te passen aan bijvoorbeeld het licht en bewegingssnelheden, kan wel gesteld worden dat het vele computer- en mobiele gebruik een zware taak is. De afstand tussen de ogen en een beeldscherm is vaak kort en bewegingen zijn minimaal. Zo ontstaat er in de oogspieren al snel spanning. Uitdroging ligt ook op de loer. Al met al zijn een paar goede adviezen om wat te doen aan computerogen zeker welkom.

De beste adviezen

Voor je ogen is het hard werken om steeds maar alle informatie van een beeldscherm te verwerken. Het is een kwestie van scherpstellen, maar ook het aanpassen van goed zicht dichtbij, naar goed zicht verder weg en weer terug, vraagt het nodige van de ogen. Wat kun je nu het beste doen om je ogen te ondersteunen en vermoeidheid te voorkomen?

1. Regelmatig knipperen

Het effect van knipperen met de ogen is vaak onderschat. Wist je dat we doorgaans zo’n 20 keer per minuut knipperen en dat dit met maar liefst 75% afneemt tijdens computer- of telefoon gebruik? Je zult begrijpen dat je ogen hier uiteraard het nodige van merken. De functie van het knipperen, is namelijk het bevochtigen van je oog. Gebeurt dit te weinig, dan is het niet vreemd dat je ogen droog gaan aanvoelen. Let hier dus goed op.

2. Het juiste licht

Voor je ogen is het erg vermoeiend om te moeten werken bij onvoldoende licht, maar ook wanneer het licht te fel is, is dit niet goed. Zorg er dus altijd voor dat je werkt in een lichte omgeving en zorg er bij voorkeur voor dat het verschil tussen het licht van je beeldscherm niet te groot is met het licht in je directe omgeving. Zo voorkom je dat je oog steeds moet acclimatiseren.

3. Geef je ogen rust

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar rust is belangrijk om je ogen in optimale conditie te houden. Je kent waarschijnlijk wel de regel, waarbij je na 20 minuten beeldscherm 20 minuten moet kijken op een afstand van 20 meter. Je geeft je ogen zo de kans om te rusten en te herstellen. Je oog blijven bewegen, is daarbij wel belangrijk.

4. Kijk vanaf een goede afstand

Voor je ogen en het behoudt van goed zicht is het wel zo prettig als je een goede houding aanneemt, wanneer je ogen op een scherm gericht zijn. Dit houdt in: niet te ver weg, niet te dichtbij. Een afstand van rond de 50 tot 70 centimeter is een goed uitgangspunt of houd gewoon een armlengte afstand.

5. Lenzen, een bril of druppels

Merk je nu dat je veel knijpt met je ogen? Ook dat is een teken dat ze erg hard moeten werken om een en ander nog wel scherp genoeg te krijgen. Dit kan erg vermoeiend voor je ogen zijn en is bovendien voor jezelf ook niet prettig. Goede lenzen die extra hydrateren zoals lenzen van Precision1 bieden dan uitkomst. Ook zijn er druppels te koop die je ook vochtig kunnen houden. Kijk dus goed wat bij jou past.

Gerelateerde berichten
  • Alles
  • Op auteur
  • Op categorie