Bezuiniging kinderopvang Het belang van topposities in Google

Drop us a line...

Verstuur bericht

Boekhouding uitbesteden of zelf doen?

Een heleboel ondernemers, met name zzp’ers, komen vaak in de knoop met het zelf doen van de boekhouding. De kamer van koophandel en dergelijke partijen die een ondernemer of zzp’er omringen adviseren deze, bij het niet bezitten van een opleiding PDB (praktijkdiploma boekhouden), om de boekhouding uit te besteden om op de lange termijn alle administratieve/belasting technische zaken op orde te hebben.

Ondernemers en zzp’ers zouden zichzelf dan ook eerst moeten afvragen of de benodigde kennis voldoende aanwezig is. Hierbij kun je denken aan vragen zoals; “hoe stel ik een balans op, wat is een winst- en verliesrekening, hoe definieer ik btw en hoe verreken ik deze?”. Heb je enig ervaring met boekhouding en je hebt het idee dat je reken technisch wel goed onderlegd bent, dan zal je de boekouding waarschijnlijk voor een groot deel zelf kunnen regelen.

Ben jij een zzp’er of ondernemer die de stap wilt wagen om de boekhouding zelf te proberen, denk dan eens goed na over de volgende punten. Namelijk, veel ondernemers doen hun boekhouding in de weekenden of avonduren. Dit kan soms ten koste gaan van de rust die je nodig hebt en de tijd voor jezelf of gezin. Voorbeeld: Stel dat je een uurtarief van € 65,- hanteert, dan is het vaak veel rendabeler om de boekhouding voor een deel uit te besteden. Dit scheelt vaak tijd en geld, vooral als je de gemaakte uren declarabel kan maken. Daarnaast creëer je voor jezelf meer ruimte om te focussen op de corebusiness van je bedrijf.

Conclusie

Uitbesteden of zelf doen? Dit is vaak een moeilijke en persoonlijke keuze waarbij een heleboel factoren in afweging moeten worden genomen. Een groot voordeel van de boekhouding zelf doen is dat je precies weet wat er binnenkomt en uitgaat in jouw bedrijf. Hierdoor kun je gemakkelijker bijsturen op bepaalde processen binnen je bedrijf. Dit levert financieel inzicht op en je gaat al gauw steeds (kosten)efficiënter werken. Neem je daarentegen het besluit om de boekhouding uit te besteden, zorg er dan ook absoluut voor dat je betrokken bent bij alle resultaten, zodat je op tijd actie kan ondernemen.

Gerelateerde berichten
  • Alles
  • Op auteur
  • Op categorie