image Eigen bedrijf starten? 5 tips voor een goed logo ontwerp! image 5 redenen om te kiezen voor American factoring

Drop us a line...

Verstuur bericht

Hoe kun je ongelukken op het laadperron voorkomen?

Bij distributiebedrijven komt het nog te regelmatig voor dat er ongelukken gebeuren op het laadperron. Het laadperron is dan ook een potentieel gevaarlijke werkplaats. Er worden ontzettend veel goederen geladen en/of gelost en dit moet allemaal gebeuren binnen een zo kort mogelijk tijdsbestek. Deze situatie in combinatie met hoge belastingen van materialen en verschillende weersomstandigheden maken het laadperron een werkplek waar ongeluk in een klein hoekje zit.

 

Het is voor bedrijven dan ook van belang om aandacht te besteden aan de veiligheid op laadperrons. In onderstaande blog geven wij advies en tips om de veiligheid op laadperrons te verbeteren.

Voorkom hoogteverschillen

Het komt regelmatig voor dat men bij laadperrons te maken krijgt met hoogteverschillen. Bijvoorbeeld tussen het perron en de laadvloer. De laadvloer van het voertuig kan namelijk in hoogte verschillen. Bij elk type transport kan je dus te maken krijgen met een hoogteverschil. Zelfs de bandenspanning kan hiervoor zorgen. Zo’n hoogteverschil kan ertoe leiden dat een dockleveller gaat slippen of dat er een steile helling ontstaat. Investeren in een mobiele laadbrug zorgt ervoor dat je geen last meer hebt van een hoogteverschil. Dit zorgt voor een verbeterde veiligheid op het laadperron.

Voertuig vastzetten

Op laadperrons krijg je te maken met vrachtwagens of trailers voor het laden of lossen van goederen. Om de veiligheid van werknemers op het laadperron te waarborgen is het van belang dat de vrachtwagen vastgezet wordt, zodat de chauffeur niet vroegtijdig kan wegrijden of dat het voertuig per ongeluk wegschuift. Onverwachte bewegingen tijdens het laden of lossen kunnen voorkomen worden door wielkeggen, waarschuwingssignalen of verkeerslichten. Een wielkeg is een oplossing waarmee onverwachte beweging van het voertuig wordt uitgesloten.

Veiligheidsvoorschriften

Bij het laad- en losproces op het laadperron zijn vaak handelingen nodig die verricht moeten worden door werknemers. Om menselijke fouten te voorkomen is het verstandig om duidelijke veiligheidsvoorschriften op te stellen. Zo zorg je ervoor dat alle handelingen op elkaar afgestemd worden. Ook kan training een interessante optie zijn om ongelukken op het laadperron te voorkomen.

Gerelateerde berichten
  • Alles
  • Op auteur
  • Op categorie
  • Op tag