image 3 voordelen wanneer je een business coach naast je hebt staan image Een bedrijfsgids voor het juiste gebruik van medische mondkapjes

Drop us a line...

Verstuur bericht

Iemand overleden? Hoe wikkel je de nalatenschap af

Bij het aanvaarden van een erfenis zul je de nalatenschap moeten afwikkelen. Vaak doe je dit met de overige erfgenamen. Je kunt ook de keuze maken om dit te laten doen door een notaris. Hoe het verdelen van een nalatenschap in zijn werk gaat leggen we je kort uit in dit artikel.

Nalatenschap verdelen

Het verdelen van de nalatenschap mag je zelf uitvoeren. Vaak wordt er de hulp ingeschakeld van een notaris. Bij schulden en het beneficiair aanvaarden doe je er verstandig aan om advies in te winnen bij een specialist. Je krijgt dan te maken met regels die ervoor kunnen zorgen dat je alsnog de schulden moet betalen. Bespaar hier dus absoluut niet op.

De waarde bepalen van de nalatenschap

De eerste stap is om te bepalen wat de precieze waarde is. Dat is heel simpel. Zorg voor een overzicht van alle bezittingen. Denk bijvoorbeeld aan een woonhuis, sieraden, inboedel,bankrekeningen, voertuigen etc. Vervolgens moet er ook uitgezocht worden wat de schulden van de overledene zijn. Tot slot is het een kwestie van een rekensom om de waarde te bepalen van de nalatenschap is. Bezittingen min schulden.

Schulden betalen

Ook als iemand is overleden moeten de schulden alsnog worden voldaan. Dit zal degene zijn die benoemd is tot executeur. Je zult schuldeisers moeten aanschrijven om een betalingsafspraak te maken. Als er sprake is van te weinig vermogen om de schulden te betalen zullen er spullen uit de nalatenschap verkocht moet worden. Is er geen executeur aangewezen dan moeten alle erfgenamen samen om de tafel om de schulden af te handelen.

Resterende nalatenschap verdelen

Als eventuele schulden zijn betaald en ook de erfbelasting is voldaan kun je beginnen met het verdelen van het geld en de spullen die nog over zijn. Hou er rekening mee dat het geld moet verdeeld worden volgens de regels die in het testament staan en ook moet je voldoen aan de wetgeving. Het is ook zo dat wanneer je minder spullen erft, je meer geld kunt erven. Als jullie als erfgenamen er niet uitkomen en er ruzie uit voorkomt is het verstandig om de verdeling te laten verlopen via de notaris. Schakel Uw Vereffenaar in om je te laten ontzorgen.

Gerelateerde berichten
  • Alles
  • Op auteur
  • Op categorie