image Het inschakelen van een account voor stichtingen Voorkom deze valkuilen bij het starten van je eigen horecagelegenheid

Drop us a line...

Verstuur bericht

Zo ga je om met een gerechtsdeurwaarder

Wanneer er een gerechtsdeurwaarder voor je deur staat, betekent het dat je een aantal zaken niet helemaal op een rijtje hebt. Een deurwaarder wordt ingeschakeld door de tegenpartij indien schulden bij deze partij niet betaald worden. Daarmee vormt de gerechtsdeurwaarder een laatste, maar toch krachtig redmiddel voor de schuldeiser of het incassobureau om alsnog hun geld terug te krijgen. Maar hoe moet je eigenlijk omgaan met een gerechtsdeurwaarder? Hoe kun je het beste reageren? Hieronder vertellen we je graag meer over hoe en wanneer je moet handelen.

Menselijk handelen

Hoewel een deurwaarder voor je deur nooit prettig is, blijven ook deurwaarders gewoon mensen. Aangezien ze al in veel situaties zijn beland en de nodige ervaring hebben met wanbetalers, weten ze vaak ook op een goede en persoonlijke manieren te communiceren. Zaak is het dan ook om altijd met een gerechtsdeurwaarder mee te werken. Niet altijd zijn schulden het gevolg van illegale of criminele praktijken. Mensen kunnen in de schulden raken door het verliezen van hun baan, ziekte of een te hoge hypotheek. Deurwaarders zijn onafhankelijke personen die weliswaar namens een persoon of instelling schulden innen, maar zijn altijd neutraal in het conflict. Zij zullen bovendien nooit persoonlijk iets tegen je hebben of een kant in het conflict kiezen.

Luister naar wat hij of zij zegt

Deurwaarders hebben een dwangbevel en zijn gerechtigd om namens de eiser langs de deur te komen. Een deurwaarder is niet zomaar iemand. Hij of zij heeft een speciale opleiding gevolgd en wordt bovendien door de Kroon benoemd. Hierdoor is de deurwaarder een openbaar ambtenaar die gevolmachtigd is om persoonlijke gegevens bij de gemeente van de schuldenaar op te vragen, een dwangbevel uit te geven en het vonnis van een rechter uit te voeren (bijvoorbeeld het innen van schulden in geld of goederen). Daarmee heeft een deurwaarder een juridische ruggensteun en is het raadzaam om alles wat hij of zij doet op te volgen.

Kan ik klachten indienen over een deurwaarder?

Uiteraard is een deurwaarder ook maar een mens. Ook door hen worden fouten gemaakt. Omdat deze fouten van grote invloed kunnen zijn op het juridische proces kun je achteraf een klacht indienen. Iedere gerechtsdeurwaarder is namelijk aangesloten bij de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) die de wetten en plichten van deurwaarders controleert, beschermt maar ook leden berispt als er fouten worden gemaakt. Ook is het mogelijk om een klacht bij de Kamer voor Gerechtsdeurwaarders in te dienen bij de rechtbank Amsterdam. Probeer echter altijd eerst om het conflict met de eigen deurwaarder zelf op te lossen.

Lees je goed in

Wanneer het zo ver komt dat je een deurwaarder aan de deur krijgt, zorg er dan voor dat je van alle juridische onderdelen op de hoogte bent. Dit voorkomt een hoop uitleg of onbegrip. Je kunt altijd met een deurwaarder in gesprek over zijn functie en middelen. Deurwaarderskantoren, zoals Stalman Deurwaarders, lossen conflicten juist graag op en handelen daarbij zowel professioneel als onafhankelijk.

Gerelateerde berichten
  • Alles
  • Op auteur
  • Op categorie