image Wat doet een waterverzachter? image De verschillende soorten producten met Shea Butter en de voordelen ervan

Drop us a line...

Verstuur bericht

5 redenen om als ondernemer een factuur te verkopen

Ben je al bekend met het begrip factoring? Factoring is een alternatieve financieringsvorm, waarvan de populariteit en naamsbekendheid de afgelopen jaren flink gegroeid is. Als ondernemer kun je je factuur aan een factoringbedrijf verkopen. Als tegenprestatie beschik je niet alleen direct over het geld, maar zijn er nog meer redenen waar je van profiteert als je gebruik maakt van factoring. 

Afgelopen december is bekend geworden dat facturen sinds de coronacrisis te laat betaald worden. Als ondernemer zie je liever dat je facturen op tijd betaald worden en dat je niet eerst op de betalingstermijn moet wachten. Als ondernemer wil je een vorm van zekerheid hebben, factoring biedt deze zekerheid. In dit artikel bespreken we 5 redenen wat factoring jou oplevert als je je facturen verkoopt aan een factoringbedrijf.

  1. Directe uitbetaling van je factuur

Je facturen worden vrijwel direct aan je uitbetaald. Als je aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag van je factuur binnen 24 uur naar je overgemaakt. Dat is in de praktijk vaak zelfs nog sneller dan 24 uur en dit verbeterd direct de cashflow van je onderneming. Je bent niet langer afhankelijk van de betalingstermijn(en) van je debiteuren. En daarmee beschik je gelijk over kapitaal om bijvoorbeeld te investeren in jouw onderneming.

  1. Debiteurenbeheer

De aanname dat ieder factoringbedrijf gelijk je debiteurenbeheer uit handen neemt is niet juist. Maar het merendeel van de factoringbedrijven neemt als bijkomend voordeel wel het debiteurenbeheer van je over. Het debiteurenbeheer wordt dan wel alleen toegepast op de facturen die je bij het factoringbedrijf onderbrengt. Mocht de betalingstermijn van de opdrachtgever vervallen, onderneemt het factoringbedrijf actie. Zo heb je hier als ondernemer geen omkijken naar. Het debiteurenbeheer is vaak namelijk een tijdrovende klus en vergt nauwkeurigheid. In sommige situaties kun je in overleg met het factoringbedrijf ook het moment en de ‘tone of voice’ bepalen.

  1. Faillissementsrisico

Naast het feit dat je direct over het geld beschikt, wordt ook het faillissementsrisico van je overgenomen. In hoeverre dat gebeurd is afhankelijk van het desbetreffende factoringbedrijf. Over het algemeen neemt de factoraar een groot percentage van de factuur op zich. Als ondernemer blijft er een klein percentage over dat voor jouw eigen risico is. Als een debiteur failliet gaat is dat natuurlijk erg vervelend. Aangezien het factoringbedrijf het faillissementsrisico op zich neemt voorkomt dit voor jou een financiële strop. En biedt het rust op het moment dat je zaken doet met nieuwe debiteuren.

  1. Geen minimale omzeteisen

Factoring is mogelijk voor iedereen. Of je nu een startende ondernemer bent of al jaren meedraait. Als ondernemer hoef je niet bang te zijn dat je aan minimale omzeteisen moet voldoen. Bij de bank is het natuurlijk zo dat je aan meerdere voorwaarden moet voldoen, voordat je aanspraak maakt op een lening. Bij factoring is dit niet het geval. Er worden geen minimale omzeteisen gehanteerd en daarmee is factoring laagdrempelig om je facturen te verkopen.

  1. Mogelijk vanaf één factuur

Bij sommige factoringbedrijven is het de bedoeling dat je de gehele facturatie bij hen onderbrengt. Dit wordt ook wel traditionele factoring genoemd, hoewel deze vorm niet meer zo vaak voorkomt. De tegenovergestelde vorm hiervan is American factoring. Bij deze vorm kun je kiezen hoeveel facturen je aan het factoringbedrijf verkoopt. Het is flexibel en je houdt de regie zelf in handen. Veel factoringbedrijven hanteren de vorm van American factoring, zo kun je al vanaf één factuur gebruik maken van factoring. De kosten worden dan ook berekend op factuurbasis en worden niet in rekening gebracht wanneer je geen facturen instuurt. Zo ben je nergens toe verplicht en zit je ook niet vast aan een langlopend contract. 

Gerelateerde berichten
  • Alles
  • Op auteur
  • Op categorie