image Bevoorschotting: nooit meer wachten op je geld image Werken vanaf verschillende locaties

Drop us a line...

Verstuur bericht

De grootste energieleveranciers

Nederland kent een aantal grote energieleveranciers. Essent is de grootste energieleverancier op zakelijk gebied en particulier gebied. Andere grote leveranciers in Nederland zijn Nuon, Eneco, DELTA en Gazprom Energy.

Essent

Essent bestaat sinds 1999 in zijn huidige vorm, maar was daarvoor al actief. Een van de voorlopers, IJsselmij, was eind jaren 80 al betrokken bij de bouw van het grootste onshore windpark van Europa, bij Urk. In 1995 lanceerden PNEM en EDON, die later zouden fuseren tot Essent, als eerste al groene stroom. Tot aan 2009 waren gemeenten en provincies aandeelhouders in Essent maar in dat jaar werd het bedrijf verkocht aan het Duitse RWE. Tegenwoordig valt Essent onder innogy, een innovatief dochterbedrijf van RWE. Essent heeft circa 2,3 miljoen klanten in Nederland.

Eneco

Eneco ontstond in 1995 omdat de energiebedrijven in Den Haag, Dordrecht en Rotterdam samen gingen. In de jaren erna wist het bedrijf verder uit te breiden door andere regionale energiebedrijven in te lijven. In 2011 werd de duurzame energieleverancier Oxxio overgenomen. Vandaag de dag hebben 53 Nederlandse gemeenten een aandeel in Eneco, maar diverse gemeenten zouden die aandelen willen verkopen. Eneco levert in Nederland energie aan ruim 2 miljoen klanten.

Nuon

In 2009 werd het bedrijf overgenomen door de Zweedse sectorgenoot Vattenfall. Nuon levert de meeste groene stroom in Nederland en heeft in totaal circa 2 miljoen klanten. Nuon was betrokken bij de ontwikkeling bij de bouw van het eerste grote windpark voor de Nederlandse kust, samen met Shell. Dit windpark levert sinds de opening in 2007 aan meer dan 100.000 huishoudens duurzame elektriciteit.

DELTA

DELTA is een energieleverancier die vooral in de regio Zeeland actief is en eigenaar is van de kerncentrale in Borssele. Het bedrijf is in 1991 ontstaan uit het gefuseerde Watermaatschappij Zuidwest-Nederland (WMZ) en de Provinciale Zeeuwse Energie-Maatschappij (PZEM). Sinds 2002 biedt het bedrijf ook digitale diensten als internet aan. In 2016 werd DELTA Retail, waar de energieactiviteiten onder vallen, verkocht aan het Zweedse investeringsbedrijf EQT. Het bedrijf staat al een aantal jaren onder druk en enkele jaren geleden werd nog geprobeerd te fuseren met Eneco.

Gazprom Energy

Gazprom Energy is een zakelijke leverancier van energie in Nederland en onderdeel van de Russische staatsenergiebedrijf Gazprom Group, wat wereldwijd ook een van de grotere aardgasbedrijven is. Sinds 2005 is de Russische federale overheid de grootaandeelhouder in Gazprom Group met een belang van iets meer dan 50 procent. Gazprom Group levert aardgas aan landen in West-, Midden- en Oost-Europa. Nederland neemt een klein deel van zijn aardgas af van Gazprom. De Nederlandse tak Gazprom Energy werd opgericht in 2007 en is sinds 2012 gevestigd in Den Bosch.

Vergelijken

De grootste energieleveranciers kunnen worden vergeleken op prijsvergelijkingssites online. Zo kan worden bepaald welke energieleverancier op zakelijk gebied het meest voordelig is.

Gerelateerde berichten
  • Alles
  • Op auteur
  • Op categorie