Belastingdienst nu ook via Twitter bereikbaar voor vragen BPM-vrij rijden met een buitenlands kenteken

Drop us a line...

Verstuur bericht

De omzet van accountskantoren zal ook in 2012 krimpen

Vorig jaar hebben accountantskantoren hun omzet al met twee jaar zien dalen, die omzet zal in 2012 verder afnemen met drie procent. Dat verwacht het economisch bureau van ING.accountancy
Ondanks dat de tarieven in de sector wel stijgen, komen deze zwaar onder druk te staan. Daarnaast is er steeds minder vraag naar administratieve diensten.
De omzet liep de eerste helft van 2011 al terug, dat liep in de tweede helft van 2011 alleen maar verder terug. Volgens de ING wordt het voor accountants steeds lastiger om de omzet op niveau te houden met name door de verwachte economische recessie en de toenemende mogelijkheden voor gratis boekhouden.

Er is wel veel verschil tussen de ontwikkeling van verschillende diensten. In de controlepraktijk zet de prijsconcurrentie stevig door, maar op het gebied van belastingadvies en administratie worden er nog altijd prijsstijgingen geconstateerd. Er werd vorige week bekend gemaakt dat een accountant niet langer dan acht jaar achtereen bij een financiële onderneming of beursgenoteerd bedrijf de boekhouding mag controleren. Daarnaast mag de accountant ook geen advies meer geven bij het bedrijf waarbij hij verantwoordelijk is voor de controle van de boekhouding.

Het werd tijdens het debat vorige week duidelijk dat minister Jan Kees de Jager (Financiën)niet op deze wijzigingen zit te wachten. Hij is bang dat de wijzigingen een lagere kwaliteit van controle en hogere kosten voor de bedrijven zullen veroorzaken.

Gerelateerde berichten
  • Alles
  • Op auteur
  • Op categorie