Dubbel boekhouden Boekhouding in Excel

Drop us a line...

Verstuur bericht

Minister de Jager is het niet eens met roulatie accountants

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil de rol van accountants bij bedrijven aanscherpen. Een meerderheid van PvdA, SP, D66, GroenLinks en PVV wil dat bedrijven worden verplicht om elke 6 of 8 jaar veranderen van accountant.
Minister De Jager van Financiën vindt het verplicht rouleren van accountants echter een stap te ver gaan. De verplichte roulatie leidt volgens De Jager niet tot verbetering maar eerder tot het vergroten van risico’s. Hierbij zou bijvoorbeeld belangrijke kennis over de financiële situatie van bedrijven verloren gaan.
Tijdens een debat over financieel toezicht stelde De Jager voor om accounts voor bedrijven via een openbare inschrijving te laten werven. Hierdoor kan ook de eigen account zich laten inschrijven.
Dit idee vind PVV-Kamerlid Van Vliet echter helemaal niets. Dit zou namelijk afbreuk aan ons voorstel doen, hij denkt dat de oude partij gunstige informatie kan bieden en heeft daardoor meer kans om gekozen te worden.
Sommige accountants controleren al 50 jaar de boeken bij hetzelfde bedrijf, het zou verstandig zijn om daar eens door een ander met een frisse blik naar te laten kijken , alvorens Kamerlid Plasterk van de PvdA.
De Tweede Kamer wil ook dat accountants niet de boekhouding van bedrijven controleren en tegelijkertijd commerciële adviezen geven.
Kamerlid Plasterk vindt dat bedrijven risico lopen wanneer accountants bij het beoordelen van de boeken beïnvloed zijn omdat ze ook voor adviesklussen in dienst zijn.
In het verleden zijn er door accountants verschillende fouten gemaakt en vooral in de Verenigde Staten waar de financiële crisis begon beaamde De Jager. Hij steunt daarom ook de voorstellen om goed te kijken naar welke diensten een accountant wel of niet zou moeten doen. Accountants moeten zo maximaal mogelijk onafhankelijk zijn met toezicht van de AFM.
Dinsdagavond zal De Kamer en De Jager verder praten over de accountants en het financieel toezicht.

Gerelateerde berichten
  • Alles
  • Op auteur
  • Op categorie