image 3 redenen om meer pennen te gebruiken op kantoor image Waarom je als werkgever moet kiezen voor een uitzendbureau

Drop us a line...

Verstuur bericht

Motor van de zaak rijden: waar moet je aan denken?

Menig ondernemer rijdt met de auto naar afspraken. Er zijn echter ook ondernemers die tegenwoordig de voorkeur geven aan de motor. Dit biedt veel voordelen ten opzichte van de auto. Allereerst is motorrijden vele malen voordeliger en het bespaart ook nog eens veel tijd omdat je files en dergelijke kunt omzeilen. Als je jouw caferacer bij caferacerwebshop.com samenstelt, is het dan ook prettig om te weten dat je deze – net als bij een auto – op naam van de zaak kunt rijden. In dit artikel lees je alles over de mogelijke aftrekbare kosten, de aanschaf van een motorfiets en de voorwaarden waar je motor aan moet voldoen zodra je deze op de zaak zet. 

Aftrekbare kosten 

Naast de praktische voordelen van motorrijden zien we ook dat dit een aantal fiscale voordelen heeft. Nadat je de motor geheel naar eigen wens hebt samengesteld en op naam van de zaak hebt gezet, kun je mogelijk van de volgende aftrekbare kosten profiteren: 

  • BPM
  • Eventuele leasekosten
  • Motorrijtuigenbelasting
  • Verzekeringspremies 
  • Benzine- en onderhoudskosten 

In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om kosten ter verbetering van de motor af te trekken. Denk bijvoorbeeld aan de kosten die je maakt wanneer je gashendels bij Caferacerwebshop.com aanschaft. Het is voor sommige ondernemers ook mogelijk om gebruik te maken van de KA (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek). Meer hierover kun je vinden op de website van de Belastingdienst. Mogelijk kan je accountant hier ook meer over vertellen. 

Voorwaarden voor een motor op de zaak 

Een motor op de zaak afsluiten kan natuurlijk niet zomaar. Je moet wel aan enkele voorwaarden voldoen, wil dit toegestaan worden. Zo probeert de Belastingdienst te voorkomen dat je een motor voor plezierritten op de zaak zet en vervolgens voordelig nieuwe motor knipperlichten aanschaft of van de andere fiscale voordelen profiteert.

De belangrijkste voorwaarde is de vraag of je de motor daadwerkelijk voornamelijk voor het werk gebruikt. Als je regelmatig ook met een particuliere auto rijdt, zal de Belastingdienst bijvoorbeeld opperen dat de motor niet noodzakelijk is en mag je niet profiteren van de bijbehorende fiscale voordelen van een motor op de zaak. Hierbij geldt de regel dat je de motor voor minimaal 10% van de tijd zakelijk gebruikt. Dit moet tevens aangetoond kunnen worden. Daarom is het belangrijk om zakelijke ritten bij te houden, zodat je die informatie kunt delen met de Belastingdienst.  

Afschrijven van de motor 

Wanneer je al eens eerder een auto op de zaak hebt gehad, zal je merken dat het afschrijven de motor ongeveer op dezelfde manier verloopt. Wel is het vaak lastiger om het restbedrag van de motor reëel in te schatten. Hierbij maakt het natuurlijk ook uit of je door de jaren heen aanpassingen aan de motor hebt doorgevoerd. Zelfs de kleine luxe dingetjes zoals een db killer van Caferacerwebshop.com kunnen een groot verschil maken. Overleg daarom altijd met de leverancier van de motor om een reële inschatting te maken. Deze kan in de meeste gevallen een goede inschatting maken van de mogelijke waarde van de motor na enkele jaren. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kom je niet voor ongewenste verrassingen te staan.

Gerelateerde berichten
  • Alles
  • Op auteur
  • Op categorie