image Hoe stel je een succesvolle beursstand samen? 3 tips image Maak van je passie je werk met deze tips

Drop us a line...

Verstuur bericht

Wanneer is ISO 27001 verplicht?

ISO 27001 is de internationale norm op het gebied van informatiebeveiliging. Inmiddels maken heel veel organisaties van over de hele wereld hier gebruik van. Hiermee worden persoonlijke gegevens zo goed mogelijk opgeslagen en beschermd. Denk bijvoorbeeld aan medische dossiers, maar ook aan betaalgegevens. Inmiddels is ISO 27001 wereldwijd bekend, maar toch is nog niet altijd duidelijk wanneer een certificering verplicht is. Is het überhaupt wel mogelijk om deze bij https://www.digitrust.nl/ te halen? Wanneer is dit eigenlijk verplicht?

ISO 27001 en 27002 zijn erg nuttig voor alle organisaties die willen aantonen dat zij veilig omgaan met gevoelige informatie. Hierbij kun je aan heel veel verschillende organisaties denken. Bijvoorbeeld zorginstellingen, maar ook banken en ICT-bedrijven. Dit zijn allemaal bedrijven waarbij het van belang is dat er zorgvuldig met persoonlijke informatie wordt omgegaan.

Is een ISO 27001 certificaat verplicht?

Het is voor leveranciers van arbodiensten sinds 1 januari 2020 verplicht om een ISO 27001 certificaat aan te kunnen tonen. Leveranciers mogen enkel samenwerken met organisaties in arbodiensten als deze over een certificering beschikken. Dit om de privacy van de burgers zo veel mogelijk te kunnen beschermen.

Voor andere bedrijven geldt nog geen certificatieplicht. Wel is duidelijk dat steeds meer consumenten en organisaties het belangrijk vinden als dit certificaat aanwezig is. Als je over een certificaat beschikt, straal je extra betrouwbaarheid uit. Naar zowel klanten als partners. Hiermee toon je immers dat de site aan de meest strenge voorwaarden voldoet en dat er dus veilig wordt omgesprongen met de gevoelige informatie die men deelt.

Als jouw zaken voor een groot deel uit tenders voortkomen, dan heb je vaak weinig keuze op het gebied van ISO 27001. Dit is namelijk vaak één van de criteria om je in te kunnen schrijven.

De voordelen op een rij

Er zijn ook andere manieren om de informatiebeveiliging op peil te krijgen. Toch wordt ISO 27001 als norm gezien. Het levert dan ook een aantal grote voordelen op. We zetten ze kort

op een rij:

  • Ten eerste heeft het ook commerciële voordelen. Klanten en partners raken zich steeds meer bewust van de risico’s om gevoelige informatie te delen. Zeker nu cybercriminaliteit steeds meer de kop opsteekt. Zij zullen dan ook eerder zaken doen met een organisatie die aantoonbaar de informatiebeveiliging op orde heeft. Echt kan aantonen dat gevoelige informatie in veilige handen is. Dit resulteert dan ook in een commercieel voordeel.
  • Het ISMS zorgt ervoor dat je kritischer gaat nadenken over verschillende vraagstukken en het huidige informatiebeveiligingssysteem onder de loep neemt. Hierdoor komen kritieke punten sneller aan het licht.
  • Je weet alles van de wet- en privacyregels en voldoet hier met gemak aan als je het systeem volgt. Dat geeft een veilig gevoel. Zowel voor jou, als je klanten en je partners.

Elke organisatie is anders. De voordelen die je uit de certificering haalt, zijn dus ook per bedrijf anders. Daarom is het goed om contact op te nemen met een adviseur en persoonlijk advies te ontvangen. Zo weet je precies wat een ISO 27001 certificaat voor jou kan betekenen.

Gerelateerde berichten
  • Alles
  • Op auteur
  • Op categorie