image Wanneer wil je als ondernemer je IT uitbesteden? image Het belang van online marketing content vertalen

Drop us a line...

Verstuur bericht

Alles over het stap budget en ondernemers!

Vanaf dit jaar is het niet meer mogelijk om studiekosten af te trekken voor de belasting. Daarvoor in de plaats is de overheid met het STAP-budget gekomen, waar zowel werkenden als werkzoekenden gebruik van kunnen maken. Dat is natuurlijk voor heel veel mensen interessant, maar is het ook voor ondernemers een goede optie? Het korte antwoord is ja, en hieronder gaan we er dieper op in!

Hoe werkt het STAP budget voor ondernemers?

Het is dus zeker mogelijk om als ondernemers, of zzp’er, gebruik te maken van dit budget. De voorwaarden zijn simpelweg hetzelfde als de voorwaarden voor werknemers. De belangrijkste voorwaarde is dan ook dat de training of opleiding die je wil gaan volgen, is voorzien van een keurmerk. Je kunt vooraf checken of de opleiding in aanmerking komt voor het budget. 

Verder zijn er natuurlijk nog andere voorwaarden van toepassing. Zo moet je ouder dan 18 jaar zijn en geen AOW ontvangen. Verder moet je een Nederlands paspoort hebben en verzekerd zijn. Daarnaast mag je het budget nooit met terugwerkende kracht aanvragen. Hij moet minimaal 4 weken na de aanvraag starten, en maximaal binnen 3 maanden. 

Overige voorwaarden

Voor ondernemers is er qua gemaakte kosten nog wel een verschil. Wanneer de training of opleiding die jij wil gaan doen duurder is dan 1.000 euro, mag je namelijk de overige kosten wel opgeven als bedrijfskosten. Uiteraard mag dit alleen wanneer je voldoet aan enkele voorwaarden. Zo moet de cursus dan worden gevolgd met als bedoeling dat het bijdraagt aan je onderneming. Je mag geen opleiding volgen buiten jouw vakgebied. 

Verder mag je enkel de noodzakelijke studiekosten aftrekken, en dus niet per definitie alle kosten. Dit zijn bijvoorbeeld de kosten van de cursus zelf, maar niet reiskosten en dat soort zaken. Wel mag je de kosten voor leermiddelen van de opleiding bij je bedrijfskosten meenemen. Het kan overigens zijn dat werknemers die een duurdere opleiding volgen ook de extra kosten mogen aftrekken, maar dan zitten hier strenge voorwaarden aan verbonden.

Aanvragen van het Stap budget

Ben je enthousiast geworden over deze mogelijkheid? Dan kun je gaan kijken of je er gebruik van kan maken. Een belangrijk punt om rekening mee te houden, is dat er specifieke periodes zijn waarin je een aanvraag kunt doen. Elke periode duurt twee maanden. Je kan dus 6 momenten per jaar een aanvraag indienen. ER is ook een maximaal aantal plekken vastgesteld, namelijk 300.000. Een ronde kan snel vol zitten, dus het is zaak er snel bij te zijn. 

Een aanvraag werkt relatief eenvoudig, maar kost wel wat tijd en werk. Je moet je eerst aanmelden bij de opleiding. Vervolgens kun je de aanvraag voor het budget dan bij het UWV indienen. De aanbieder van je opleiding moet deze aanvraag vervolgens goedkeuren, als deze aan de voorwaarden voldoet, en dan zal er een automatisch een bewijs vanuit het UWV worden verstuurd. De opleiding verstuurd vervolgens het bewijs van deelnemen naar het UWV, waarna het budget wordt gebruikt. Je moet wel minimaal 80 procent van alle activiteiten van de opleiding hebben gevolgd, anders kom je niet in aanmerking voor het bewijs van deelname.

Gerelateerde berichten
  • Alles
  • Op auteur
  • Op categorie