image Zo vermijd je ongezonde snacks tijdens het thuiswerken image Ik wil mijn boot laten registreren

Drop us a line...

Verstuur bericht

Fiets van de zaak: hoe wordt dat fiscaal gezien geregeld?

fiets van de zaak

We vinden gezondheid en beweging steeds belangrijker. Zeker wanneer er op kantoor gewerkt wordt, is het belangrijk om toch zoveel mogelijk te bewegen. Om meer beweging te stimuleren, is de fiets van de zaak in het leven geroepen. Dat is sinds 1 januari 2020 ook een stuk makkelijker te regelen. In dit artikel vertellen we je er meer over. 

Drie manieren voor een fiets van de zaak

Wil je als werkgever je werknemers graag een fiets van de zaak aanbieden, dan kan dat op drie manieren. 

  1. Je kan simpelweg een fiets aan de werknemer geven. In dit geval wordt de werknemer dan ook eigenaar van de fiets. Dit telt als loon voor de werknemer. Daarom kan je er als werkgever voor kiezen om het loonbestanddeel bij de eindheffing te betrekken. De loonheffing neem je dan voor eigen rekening. 
  2. Door een volledige of gedeeltelijke vergoeding voor de fiets te geven. Dit wordt dan ook als loon gezien waarbij het loonbestanddeel ook bij de eindheffingsregeling betrokken kan worden.
  3. Je kunt de fiets ter beschikking stellen, waarbij de fiets eigendom van de werkgever blijft. Bij de nieuwe regeling rondom bedrijfsfietsen die per 1 januari 2020 is ingegaan, verandert er alleen wat bij deze optie, omdat hierbij de fiets die volledig van eigendom van de werkgever is, ook privé gebruikt kan worden. 

Bijtelling wanneer de fiets van de werkgever blijft

Alleen in het geval van optie drie (zie bovenstaand), krijg je te maken met bijtelling. De fiets wordt voornamelijk gebruikt voor woon-werkverkeer, maar mag natuurlijk ook privé gebruikt worden. Wanneer de werknemer op deze manier een fiets van de zaak heeft, komt deze niet meer in aanmerking voor de belastingvrije reiskostenvergoeding. 

Einde dienstverband: wat gebeurt er met de fiets? 

Wanneer een werknemer uit dienst gaat en de fiets van de zaak eigendom van de werkgever is, moet deze terug worden gegeven. Het is ook mogelijk om een overnamebedrag voor de fiets af te spreken. Het overnamebedrag vormt dan een loonbestanddeel waarbij de werkgever ervoor kan kiezen om dit in de eindheffingsrekening op te nemen en dus de bijkomende belastingen voor eigen rekening te nemen. 

Fiets en auto van de zaak

Heeft de werknemer al een auto van de zaak, dan kunnen de fiets en de auto van de zaak naast elkaar worden gebruikt. Zo kan de werknemer steeds kiezen, bijvoorbeeld afhankelijk van het weer, welk vervoermiddel gebruikt wordt. Heeft de werknemer geen auto van de zaak maar een privé auto en een fiets van de zaak? Dan krijgt deze op de dagen dat hij of zij met de auto naar het werk komt nog steeds de zakelijke kilometervergoeding van 19 cent per kilometer.

 

Gerelateerde berichten
  • Alles
  • Op auteur
  • Op categorie