image Wanneer een erfrecht advocaat inschakelen? image Wat doet de arbodienst?

Drop us a line...

Verstuur bericht

Voor welke bedrijfspanden is een energielabel verplicht?

energielabel bedrijfspanden verplicht

Wist jij dat een energielabel verplicht is voor kantoorpanden, horecapanden, winkelpanden en andere bedrijfspanden? Deze verplichting geldt sinds 1 januari 2015. Voor bedrijfspanden is het verplicht om aan hieraan te voldoen bij de verkoop, verhuur of oplevering van een utiliteitsgebouw. Voorbeelden van utiliteitsgebouwen zijn onderwijsinstellingen, horeca, sporthallen, ziekenhuizen, kantoren, winkels en bedrijfsverzamelgebouwen.

Wat is een energielabel bedrijfspand?

Een energielabel bedrijfspand geeft inzicht in de energieprestaties van een gebouw. Het energielabel wordt geleverd met een energieprestatieadvies-rapport. In dit rapport vind je naast het huidige energielabel ook energiebesparende maatregelen die je kunt nemen. Een gebouw kan een energielabel G tot A toegewezen krijgen. Een energielabel-A de best mogelijk energieklasse, terwijl energieklasse G het minste label is.

Het energielabel van een bedrijfspand wordt bepaald door een EPA-U, hiervoor is een opname van het pand nodig. Tijdens de inspectie worden er notities gemaakt betreft het energieverbruik van een pand. Na het registreren van het energielabel door een BRL-gecertificeerd bedrijf is het label maximaal 10 jaar geldig.

Voor welke bedrijfspanden is een energielabel verplicht?

Een energielabel is bij verkoop, verhuur en oplevering verplicht voor bedrijfspanden met onderstaande functies:

  • Winkels
  • Kantoren
  • Horeca
  • Onderwijs
  • Bijeenkomsten
  • Overheidsinstanties

Voor bedrijfspanden die bestemd zijn voor het produceren of opslaan van goederen en materialen is een energielabel niet verplicht. Deze uitzondering geldt ook voor beschermde monumenten, agrarische gebouwen en tijdelijke gebouwen.

Wat als je nog niet beschikt over een geldig energielabel?

Vanaf 1 januari 2015 is een energielabel voor je bedrijfspand verplicht. Door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) worden er dan ook controles uitgevoerd naar de aanwezigheid van een geldig energielabel onder vastgoedeigenaren. Wanneer het energielabel niet in orde is, dan riskeer je als pandeigenaar een boete die kan oplopen tot duizenden euro’s.

Gerelateerde berichten
  • Alles
  • Op auteur
  • Op categorie