image Ik wil mijn boot laten registreren image Aan de slag als zzp’er in de bouw?

Drop us a line...

Verstuur bericht

Waarom is het afsluiten van een autoverzekering verplicht?

Op het moment dat u de eigenaar van een auto bent heeft u de verplichting om deze auto te verzekeren. Hier is namelijk een wet voor de WAM ofwel Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen, kortweg de WAM. De WAM dekt alleen de schade die u bij een ander veroorzaakt, dus niet de schade die u aan uw eigen auto heeft.

Wat gebeurd er als ik mijn auto niet verzekerd heb?

Wanneer uw auto niet verzekerd is, loopt u het risico op een geldboete van 400 euro. Deze geldboete is zelfs nog hoger wanneer u staande wordt gehouden door de politie, namelijk 550 euro. Wanneer u onverzekerd blijft rondrijden kun u maximaal drie keer per jaar deze geldboete krijgen. De kosten voor onverzekerd rondrijden kunnen hierdoor oplopen tot maar liefst 1200 euro.

Wacht vooral niet te lang met het afsluiten van een autoverzekering. Hoe langer u onverzekerd rondrijdt, hoe groter de kans is dat u geen autoverzekering kunt afsluiten bij een verzekeraar. Of u zal een fors hogere premie moeten betalen. Daarom is het beter om uw auto direct te verzekeren.

Verplicht om minimaal WA te verzekeren

Iedere autobezitter is wettelijk verplicht om minstens een WA-verzekering af te sluiten. Zodra het kenteken op uw naam staat moet u de verzekering afsluiten. Ook wanneer u niet met de auto rijdt. Hierdoor heeft u sowieso de garantie dat eventuele schade vergoed wordt. Dit scheelt een hoop kosten wanneer u een reparatie aan uw Porsche nodig hebt.

Kenteken tijdelijk schorsen?

Heeft u uw auto voor een bepaalde periode niet nodig? Of gaat u voor langere tijd naar het buitenland? Dan heeft u de mogelijkheid om uw kenteken te schorsen. Dit betekent dat u de verplichte WA-verzekering, motorrijtuigenbelasting en verplichte APK tijdelijk stopzet.

Schade-inzittendeverzekering (SVI)

Naast de verplichte WA-verzekering kunt u ook nog een schade-inzittendeverzekering (SVI)afsluiten. Hierbij is het voordeel dat de bestuurder ook aanspraak kan maken op een schadevergoeding als hij het ongeval zelf heeft veroorzaakt. Bij een WA-verzekering blijft de bestuurder vaak met zijn of haar schade zitten. 

 

Gerelateerde berichten
  • Alles
  • Op auteur
  • Op categorie